خطر! از ذخیره آب تهران تنها چند قطره باقیست. پیام کمپینی است که اخیرا در فیسبوک برای حمایت از مصرف مناسب آب در کشور راه اندازی شده است.
این کمپین کمی بعد از کمپین سطل آب یخ که برای حمایت از بیماری ALS راه اندازی شده بود تدارک دیده شد.
این اقدامات که به صورت خودجوش انجام می شوند، در واقع باید توسط روابط عمومی سازمان ها حمایت شوند. حقیقت اینجاست که علیرغم فیلترینگ شبکه های اجتماعی در ایران، این شبکه ها همچنان با اقبال گسترده ای در میان مردم روبرو شده اند و در نتیجه عدم استفاده از این شرایط گاهی کار را برای روابط عمومی ها و سازمان ها در رسیدن به اهداف شان مشکل می کند.
در کمپین یک قطره آب، ابتدا مقدمه بسیار کوتاه و در عین حال گویایی مطرح شده است:
«بر آنیم پیش از وقوع فاجعه زنگ خطری باشیم
برای یادآوری روزی که یک قطره آب،
حتا یک قطره
یعنی زنده ماندن!
در این دوره ی حساس همه ی مردم ایران از قبیل اقوام، دوستان، آشنایان، افراد سرشناس و تاثیرگذار در داخل وخارج از ایران را به کمپین “یک قطره آب” دعوت می کنیم که شاید “قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود”
برای پیوستن به کمپین “یک قطره آب”
با هدف جلب توجه جامعه به بحران کمبود آب در ایران،
قدم اول صفحه ی این کمپین را لایک و به اشتراک بگذارید. »
آنگاه در یادداشت های بعدی با درج صفحه ای گرافیکی برای این کمپین از مخاطبان خواسته شده است که در گام نخست این کمپین را لایک کرده و آن را به اشتراک بگذارند.
همچنین این کمپین دارای یک لوگوی متناسب است که به صورت یک تصویر گرافیکی به همراه شعار کمپین منتشر شده است. این کار گرافیکی می تواند توسط کسانی که می خواهند از کمپین دفاع کنند به عنوان عکس یا پس زمینه فیسبوک قرار بگیرد.
گام دیگری که در این کمپین برداشته شده است، درخواست از مخاطبان برای تغییر کاور و پروفایل صفحات شخصی به تصاویر کمپین است. این کار رشد کمپین «یک قطره آب» را ویروسی می کند.
اطلاع رسانی گام بعد در کمپین یک قطره آب است. آنها در یادداشت های یک خطی اطلاعاتی را درباره میزان بهره مندی و استفاده آب توسط ایرانیان در مقایسه با آمار جهانی ارائه می دهند.
«میزان مصرف آب هر فرد طبق استاندارد جهانی روزانه ۱۵۰ لیتر است. در ایران مصرف متوسط مردم 190 لیتر تخمین زده شده است.»
گام بعدی در کمپین یک قطره آب، ارائه اخبار مرتبط و تکان دهنده است. در یادداشتی به همین منظور آمده است: «ماه گذشته گزارشی از ناسا در خصوص شرایط جوی زمین در ۳۰ سال آینده منتشر شد که نگرانی بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای خاورمیانه را در پی داشت.
در این گزارش آمده که به دلیل شرایط لایه اوزن و همچنین انحراف زمین به میزان یک میلیونم درصد از مسیر چرخشی خود به دور خورشید، ۴۵ کشور جهان دچار خشکسالی شدید شده و در صورت عدم ذخیره منابع آبی دچار بحران در تولید کشاورزی و همچنین دامداری خود می شوند.
نکته قابل توجه در این گزارش آن است که ایران رتبه چهارم فهرست ۴۵ کشور در معرض خطر را به خود اختصاص داده است.»
گام بعدی استفاده از اینفوگرافیک است که در کمپین یک قطره آب به خوبی از آن بهره گرفته شده است.
گام بعدی استفاده از جمله های کوتاه حکیمانه از خردمندان و بزرگان است. در یادداشتی از این کمپین می خوانیم: «در این شبها
که از بیروغنی دارد چراغ ما
فتیلهش خشک میسوزد
و دود و بوی خنجیرش، ز هر سو، میرود بالا
بگو پیر خرد، زرتشت را، یارا
چراغ دیگری از نو برافروزد
درین شبهای هول هرچه در آن رو به تنهایی
چراغ دیگری بر طاق این آفاق روشن کن
«یکی فرهنگ دیگر، نو، برآر ای اصل دانایی»
دکتر شفیعی کدکنی»
استفاده از هاشتگ ها در کمپین یک قطره آب به شکل زیر باعث می شود که مخاطبان بیشتری به سمت این کمپین بیایند.
«#کمپین #یکقطرهآب حرکتی با هدف جلب توجه جامعه به #بحران کمبود آب در ایران»
گام بعد بهره گیری از سازمان های رسمی در کشور و شخصیت های برجسته برای حمایت از کمپین است. در کمپین یک قطره آب این کار توسط وزیر نیرو انجام شده است.
«استقبال و حمایت وزیر محترم نیرو ، جناب آقای مهندس #چیتچیان از کمپین #یکقطرهآب»
نکته مهمی که در این کمپین رعایت شده است، سخن گفتن با زبان معیار مردم است. چیزی که در بسیاری از کمپین های ناموفق روابط عمومی وجود ندارد.
این کمپین نمونه ای موفق از یک کمپین خوب در شبکه های اجتماعی است. روابط عمومی ها نیز علاوه بر افراد می توانند در این گونه فعالیت ها مشارکت کنند. در صورتی که نمونه کاری را انجام دادید، آن را برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در سایت شارا منتشر شود.
نویسنده: دکتر عادل میرشاهی